Wat is EFT?

Laat je rondleiden in de boeiende wereld van EFT en ontdek hoe deze vooruitstrevende therapie kan bijdragen tot de bevrijding van al uw klachten

Meer over EFT
EFT-Praktijk

Wenst u zelf het effect van EFT te ervaren? Dan kan u terecht in het centrum van Koen Van Reeth & Veronique Schelfaut voor een warm onthaal en professionele begeleiding !

Meer over de EFT-Praktijk
EFT-Academy

Bij EFT Academy kan u een AAMET-gecertificeerde opleiding tot EFT-Practitioner volgen, steeds onder begeleiding van professionals en ervaren therapeuten.

Meer over EFT-Academy
EFT-Boek

Lees alles over het succesvolle boek dat uitgroeide tot het standaardwerk over EFT. Verkrijgbaar in de boekhandel of online te bestellen.


Meer over het EFT-boek


EFT balk

EFT-Basisrecept

Denk en probeer een bepaald probleem te formuleren. Zoek, indien mogelijk in verband met het probleem, een specifieke sterke herinnering (voorval). Stel jezelf de vraag: "Hoe voelt dit, als ik hieraan denk?" Plaats deze herinnering/gevoel op een intensiteitsschaal van 0 tot 10, waarbij 0 niks voelen is en 10 een heel sterk gevoel geeft. Dit om later te kunnen vergelijken, of er iets veranderd is.
Het Basisrecept bestaat uit 4 ingrediënten waarvan er twee identiek zijn aan elkaar:

  1. De Voorbereiding: de voorbereidende affirmatie voor PR.
  2. De Tik-procedure
  3. De 9-gamut procedure
  4. De Tap-procedure

Ingrediënt 1: De Voorbereiding: "affirmatie" + "Sore Spot"

In de voorbereiding starten we steeds met een opzetzin. Het is een specifieke affirmatie die je uitspreekt terwijl je de "Sore Spot" of het gevoelige punt op je linkerborst masseert, of op een KC-punt tikt. Dit punt ligt zowel Li als RE. 6-tal cm onder het midden van het sleutelbeen. Het KC-punt staat voor Karate Chop. Als je de vingers buigt, ontstaat er een plooi. Klop op dit vlezige punt. De "Sore Spot" is een neurolymfatisch reflexpunt of drainagepunt. Het is duidelijk voelbaar als een zachte lichtgevoelige plek.

Deze voorbereidende procedure dient om eventuele PR kortstondig op te heffen. Het zorgt voor het openen van de meridianen. Het is als het ware het onderbewustzijn openen om het "probleem" te herbekijken, het bestaan van het probleem en de weerstanden om het probleem op te lossen opnieuw te erkennen. Bij PR is dit een noodzakelijk procedure, omdat PR verhindert dat het kloppen werkt. Alsof je jezelf geen toestemming geeft. Na deze voorbereiding kunnen we beginnen met de ontstoring. Iedereen is voortdurend in gesprek met zichzelf, zelfs dag en nacht.Dit wordt ook "denken" genoemd en gebeurt niet altijd op een positieve manier. Daarom is het belangrijk om de affirmatie hardop en met een zekere intensiteit te doen, daar we de onbewuste negatieve stemmetjes willen onderdrukken.

De "Sore Spot" is de plaats waar lichamelijk de weerstand wordt opgeslagen of vastgehouden. De voorbereiding bestaat uit een affirmatie die het probleem erkent, en dat je jezelf volledig aanvaardt, met het probleem. Voorbeeld: "Ondanks dat ik … probleem heb, aanvaard ik mezelf volledig" of "Ik hou van mezelf en aanvaard mezelf volledig ondanks ik …"

Deze affirmatie wordt driemaal herhaald terwijl men op de "Sore Spot" wrijft of op het KC-punt klopt. Zeg het luidop met de nadruk op volledig of helemaal. Ja, het mag zelfs schreeuwend. Soms is het nodig om de affirmatie aan te passen aan aspecten zoals vergeving, veiligheid of gevoel van eigenwaarde e.d.

Ga verder naar Ingrediënt 2