Wat is EFT?

Laat je rondleiden in de boeiende wereld van EFT en ontdek hoe deze vooruitstrevende therapie kan bijdragen tot de bevrijding van al uw klachten

Meer over EFT
EFT-Praktijk

Wenst u zelf het effect van EFT te ervaren? Dan kan u terecht in het centrum van Koen Van Reeth & Veronique Schelfaut voor een warm onthaal en professionele begeleiding !

Meer over de EFT-Praktijk
EFT-Academy

Bij EFT Academy kan u een AAMET-gecertificeerde opleiding tot EFT-Practitioner volgen, steeds onder begeleiding van professionals en ervaren therapeuten.

Meer over EFT-Academy
EFT-Boek

Lees alles over het succesvolle boek dat uitgroeide tot het standaardwerk over EFT. Verkrijgbaar in de boekhandel of online te bestellen.


Meer over het EFT-boek


EFT balk

Wat is EFT?

Geschiedenis

Callahan EFTHet begon allemaal in de jaren tachtig, toen Dr. Callahan, een cognitieve psycholoog, een patiënte Mary over de vloer kreeg met een levenslange, ernstige waterfobie. Ze leed regelmatig aan hoofdpijn, nachtmerries en misselijkheid. Ze had reeds een resem therapeuten bezocht toen ze bij hem terecht kwam. Hij ontplooide zijn hele repertoire van technieken om deze vrouw te helpen, maar het mislukte keer op keer. Hij besliste om het eens op een andere manier te bekijken. Uit interesse was Callahan, acupunctuur en kinesiologie gaan bestuderen en werd gefascineerd door de theorie dat er energie stroomde doorheen meridianen in het lichaam. De punten op deze banen schenen zich te gedragen als belangrijke krachten in heling en groei van het lichaam. Wanneer deze energiepunten geblokkeerd of uit evenwicht zijn, ervaren wij emotionele stoornissen of, zoals Dr. Callahan het noemt: "perturbaties"(to perturb: van streek brengen). Hij ontdekte dat door onmiddellijke behandeling van die blokkades in de energiestroom, veroorzaakt door een storende gedachte, de bijhorende stoornis of het ongemak verdween. Feitelijk elimineerde deze behandeling alle negatieve gevoelens die bij de voorafgaande gedachte hoorde! In een poging om Mary van haar watervrees af te helpen, testte hij deze theorie. Hij vroeg haar aan water te denken, en tikte met twee vingers op een punt van de maagmeridiaan, en tot zijn verbazing verdween haar watervrees volledig. "De angst is weg":schreeuwde ze het uit en liep recht naar het zwembad dat zich achter zijn praktijk bevond. Niet alleen was haar angst verdwenen, maar deze wonderbaarlijke genezing, blijkt nu nog steeds effect te hebben . Callahan bleef verder onderzoek doen en kwam uiteindelijk tot een aantal korte behandelingen of "algoritmes". Algoritmes zijn "stap-voor-stap"-procedures of reeksen van tappen op het lichaam afgestemd op specifieke problemen van de patiënt.

Gary Craig Ongeveer 10 jaar later ontdekte Gary Craig, een ingenieur en gefascineerd door psychologie, deze Callahan-methode of TFT. Hij was zeer opgetogen over deze techniek, waarmee je echt mensen kon helpen. Hij bekwaamde er zich verder in maar vond TFT nogal vrij technisch. Hij probeerde een manier te vinden die eenvoudiger was maar toch even doeltreffend als TFT. Hierdoor is EFT of Emotional Freedom Techniques ontstaan. Een manier waarbij de uitvoerder niet aan al die algoritme moet denken, maar gewoon alle punten afgaat, al dan niet gerelateerd met het probleem. EFT is zonder precieze diagnose, laag- drempelig en eenvoudig, veilig, snel en makkelijk uit te voeren ook als zelfhulpmiddel en werkt voor alle problemen. Ondertussen is EFT uitgegroeid tot een wereldwijde fenomenale techniek. Vanuit Dr. Callahan's ontdekking zijn diverse andere therapie- vormen ontstaan zoals EFT en bijv. BSFF(Be Set Free Fast).. Enkele voorbeelden van andere vormen zijn: TAT (Tapas Acupressure Technics), Body Talk, Matrix Reimprinting, enz…Klik hier om meer te lezen over de EFT Ontdekkingsverklaring