Wat is EFT?

Laat je rondleiden in de boeiende wereld van EFT en ontdek hoe deze vooruitstrevende therapie kan bijdragen tot de bevrijding van al uw klachten

Meer over EFT
EFT-Praktijk

Wenst u zelf het effect van EFT te ervaren? Dan kan u terecht in het centrum van Koen Van Reeth & Veronique Schelfaut voor een warm onthaal en professionele begeleiding !

Meer over de EFT-Praktijk
EFT-Academy

Bij EFT Academy kan u een AAMET-gecertificeerde opleiding tot EFT-Practitioner volgen, steeds onder begeleiding van professionals en ervaren therapeuten.

Meer over EFT-Academy
EFT-Boek

Lees alles over het succesvolle boek dat uitgroeide tot het standaardwerk over EFT. Verkrijgbaar in de boekhandel of online te bestellen.


Meer over het EFT-boek


EFT balk

Wat is EFT?

Theorie

  1. Algemeen

A. EFT= Meridian Based Desensitization (volgens S.Wells)

Je haalt de emotionele lading of spanning van beladen of gespannen emoties of herinneringen af (=desensitisatie) zodat je de lading, pijn angst e.d. niet meer voelt; Het doet je niets meer na de behandeling, en je kan het loslaten en vergeten.

EFT is een op meridianen gebaseerde psychotherapievorm (MBT). EFT maakt gebruik van de meridianen als koppeling tussen lichaam en geest. EFT hoort bij geen enkele filosofie, en geloven moet je ook al niet, want het lukt zelfs als je er niet in gelooft. Bijna alle negatieve aangevoelde emoties worden ergens in het lichaam vastgehouden. Of een emotie wordt vastgehouden kun je testen door aan de ervaring terug te denken. Als je deze dan kan voelen, zit de emotie nog steeds in je systeem (meridianen). EFT maakt voor een eventuele behandeling geen onderscheid tussen verschillende emoties. Alle negatieve emoties worden aanzien als een verstoring in het energiesysteem. Dus alle soorten emoties worden op dezelfde manier ontladen aan de hand van de EFT-Methode. Qua volgorde is het is alleen belangrijk dat de "voorbereiding" voor de rest komt. De meridianen worden als holle buisjes gezien. Bij PR zal het buisje dicht zitten. Het "tikken" werkt enkel als het buisje openstaat.

B. Psychological Reversal (PR)

Is een term van Dr. Callahan. PR is weerstand tegen het oplossen van de klacht. Dit kan je ook zien als onbewust "negatief" zijn. Het wordt ook al eens "discongruentie" genoemd. Er bestaat een onevenwicht tussen het bewuste en het onbewuste. Het bewuste wil wel, maar het is het onbewuste of het onderbewustzijn dat je remt: bv. bij afslanken. Het is je voortdurende valkuil. Het is de reden voor het niet bereiken of uitvoeren van je Nieuwjaarsvoornemens. PR is goed zichtbaar te maken d.m.v. spiertesten (Touch For Health, Apllied Kinesiology, enz.) In 40 tot 60 % van de gevallen speelt er een PR. Bij sommige klachten is dat percentage hoger (bv. depressies en verslavingen). Bij EFT gaan we ervan uit dat iedereen het heeft, en corrigeren er altijd voor.